18.8.08

Todd Bentley, Lakeland ja sinisilmäiset karismaatikot(?)

Keskustelu Todd Bentleystä ja ns. Lakelandin herätyksestä on jatkunut jo jonkin aikaa eri foorumeilla. Rintamalinjat ovat muista vastaavista ilmiöistä tuttuja eli "Vihollisen viimeinen eksytys ennen antikristuksen tuloa" vs. "Kokoukset ovat voimallisia ja ihmeitä tapahtuu, joten ei parane kritisoida". Debatissa kierrokset vain lisääntynevät viimeisimmän käänteen myötä: 133:n Jumalan läsnäolossa vietetyn päivän jälkeen Bentley on eroamassa vaimostaan ja on "epäterveessä emotionaalisessa suhteessa tiimissään olevan naishenkilön kanssa" (lähde: Fresh Fire Ministries).

Molemmissa rintamalinjoissa on omat ongelmansa. Ne, joiden teologiaan ei mahdu erilaisiavoimallisia kokemuksia ja tunteita, ovat saman ongelman edessä kuin Jeesuksen ajan kirjanoppineet. He eivät voineet kiistää, etteikö Jeesuksen kautta tapahtuisi ihmeitä, mutta koska he eivät pitäneet Jeesuksen toimintatavoista ja kuvittelivat olevan teologisesti ylivertaisia, oli ainoa looginen johtopäätös se, että itse Saatana vaikutti Jeesuksen palvelutyössä. Tämä oli kuitenkin sekä absurdi että vaarallinen väite, kuten Jeesus saman tien teki selväksi.

Toisessa poterossa ovat ne, jotka kuvittelevat, että Jumalan läsnäolo ja voimallinen toiminta jonkun ihmisen kautta tekee ko. ihmisen immuuniksi virheille. He kyllä myöntävät, että voimakkaassa virrassa roskatkin aina lähtevät liikkeelle, mutta loppupelissä pidättäytyvät "Herran voidellun" arvostelusta ja arvioinnista. Tärkeintä on Jumalan voima, jonka tavoittelussa voidaan sulkea silmät räikeiltäkin ylilyönneiltä. Ongelma ei olekaan enää Daavidin huorinteko ja sen peittäminen murhalla, vaan Natan, joka kehtaa kritisoida kuningasta. Mitäpä yhdestä Uriasta, kun kerran Herra on Daavidin avulla murskannut vihollisen ja voimallisesti toteuttanut oman lupauksensa Israelille tulevasta maasta?

Haaveilen siitä, että joskus tulee herätys,
- jossa kanavia on useita niin että kukaan ei kuvittele olevansa korvaamaton,
- joka ei ole "ota tai jätä"-liike vaan jota voi tarvittaessa kritisoida rakentavasti,
- jonka avainhenkilöt ovat teologisesti valveutuneita, kypsiä kristittyjä, ja
- joka ei muistuta televisioshowta.

Sitä odottaessa yritän
- pitää kiinni rukouksesta ja Raamatun lukemisesta,
- harjoittaa henkien erottamista sekä profetioiden ja opetusten punnitsemista,
- luottaa siihen, että Jumala varjelee niitä jotka Häntä vilpittömästi etsivät, ja
- olla armollinen niitä kohtaan, jotka ajattelevat eri tavalla, sillä taistelu ei ole Kristuksen omia vaan yhteistä vihollista vastaan.

4 kommentti(a):

R Bonny 20.8.2008 10.58  

Lakelandin kauaskantoisimmaksi ja positiivisimmaksi seuraukseksi voi osoittautua siitä opittu läksy.

Anonyymi,  30.8.2008 12.36  

Mielenkiintoinen linkki, jossa muistutetaan mitä Bentleylle profetoitiin tapahtumien käynnistyessä http://www.letusreason.org/Latrain54.htm
ja analyysi virheistä, joihin karismaatikot näyttävät valitettavasti syyllistyvän
http://www.dutchsheets.org/images/images_A2521/A_Statement_and_Appeal_Regarding_Lakeland.pdf

vesa 30.8.2008 13.25  

Minua eivät juurikaan innosta kaverit, joiden "palvelutyö" muodostuu harhaoppien metsästyksestä, varsinkin kun nuo harhaopit ovat yleensä yhtä kuin kaikki se, mikä poikkeaa heidän henkilökohtaisista mieltymyksistään. Jotkut näistä tyypeistä saavatkin pahimmillaan aikaan jopa enemmän vahinkoa kuin se harhoppi, josta he kiertelevät varoittelemassa.

Sen sijaan fiksu ja rakentava kritiikki on paikallaan. Minusta tuo jälkimmäinen linkki on esimerkki siitä ja se kannattaa varmaan jokaisen Lakeland-ilmiöstä kiinnostuneen lukea.

Anonyymi,  1.9.2008 11.39  

Minusta osuvin suomenkielinen analyysi Lakelandista löytyy Uusi Elämä -lehdessä julkaistusta Hannu Vuorisen kirjoituksesta Lakelandin herätys - Miten muodostat kantasi http://www.uusielama.net/images/ue89_08.pdf