31.12.08

Vuosi 2008 - kuinkas sitten kävikään?

Julkaisin vuoden alussa kirjoituksen, jossa ennustin tulevia tapahtumia Suomen kristillisessä kentässä ja vähän laajemmaltikin. Samalla yritin rivien välistä kritisoida joihinkin suomalaisiin kristillisiin massatapahtumiin ulkomailta roudattuja "profeettoja", joiden epämääräisten profetioiden toteutumisia ei yleensä jälkikäteen tarkistella. Omalla osumaprosentillani olisin pärjännyt jo aika hyvin kansainvälisessä vertailussa, kansallisista kestotähdistä puhumattakaan.

Tilastoja kaikista asioista ei ole vielä saatavilla, mutta jo nyt näyttää siltä, että ennustukseni ev.lut. kirkon kehityksestä osuivat aika nappiin. Naispappeutta julkisesti vastustavat on savustettu ulos ja tapetille on sen sijaan noussut suhtautuminen homoihin ja homoliittoihin. Pako kirkosta on jatkunut, tosin alkanut lama saattaa hidastaa sitä jonkun verran.

Nokia Missio perusti kuin perustikin oman kirkkokunnan, ulkomaisten tähtien rahtaaminen Suomeen jatkuu (vaikka samaan aikaan pistetään rahan puutteessa omia työntekijöitä pihalle), ja Koivistokin ehti herättämään kohua ja pahennusta mediassa piispaehdokkuuskampanjallaan ja heti sitä seuranneella erollaan kirkosta.

Suomen hengellisessä kentässä laajemmin on myös vuoden aikana eri yhteyksissä ollut nähtävissä ne kehityskaaret, joita vuoden alussa ennakoitiin. Ainoa pieni pettymys oli, että "Venäjä valtaa Suomen, ellet(te)..." -tyyppisiä puskaradiossa leviäviä profetioita tuli vastaan vuoden aikana vain pari kappaletta.

Yhteiskunnallisella rintamalla kehitys jatkui sellaisena kuin ennakoinkin. Toisaalta on pakko myöntää, että en osannut ennustaa taloudellisen laman alkua juuri tänä vuonna. Taloudellisesta lamasta varoittavia profetioitahan on tullut jo vähintään kymmenen vuoden ajan, mutta tällä kertaa ne osuivat oikeaan (jos eivät yksityiskohdissaan niin ainakin suurissa linjoissaan). Toisaalta osa niistä on myös itseään toteuttavia - jos jokainen ottaa rahansa pois pankista ja muuttaa omaisuutensa kullaksi, niin kyllähän se vaikeuttaa pankkien toimintaa melkoisesti.

Eipä tämä ajan merkkien ja trendien lukeminen mitään vaikeaa puuhaa ole. Ongelma ei olekaan yleensä siinä, että ei nähtäisi, mihin kehitys on menossa tai mitä pitäisi tehdä. Ongelma on siinä, että harva on valmis tekemään mitään niille negatiivisille trendeille, joita Suomessakin on nähtävissä sekä hengellisellä että maallisella puolella.

Uskaltaisitko sinä uida valtavirtaa vastaan vuonna 2009?

2 kommentti(a):

Pälli 17.3.2009 9.29  

Minusta tuntuu, että olen "nähnyt" (vai vain pessimistisesti ja kyynisesti uskonut?) nämä kehityskulut jo vuosia sitten. Ei yhteiskunnallisia niinkään, mutta kirkolliset, näiden virka- ja seksuaalikysymysten suhteen.

Toisaalta mietin, onko suhtautumiseni epäuskoa - Jumala voi kaiken, jos se on hänen hyvä tahtonsa tai sallimuksensa, kuinka minä voisin tietää, että juuri nämä käänteet kuuluvat jompaan kumpaan kategoriaan?

Tunnetasollakin olen kipuillut ja luovuttanut jo aikaa sitten, ja nämä uutiset ovat itselle vain toteamuksia, että jaaha, nyt se siis tapahtuu. Silti en haluaisi vain mukautua tähän, mutta yhden ihmisen voimat ovat niin vähäiset, kun olen niin huono rukoilijakin. Mitä vastavirtaan kulkeminen todella, käytännössä, tarkoittaa?

vesa 17.3.2009 10.32  

Pälli,

Se, että Jumala on suvereeni ja loppukädessä antaa ihmisten tehdä omia valintojaan (ja kantaa niiden seuraukset), ei poista sitä tosiasiaa, että olemme vastuussa teoistamme ja ratkaisuistamme. Eli se, miten asiat ovat, ei välttämättä kerro siitä, miten Jumala haluaisi niiden olevan.

Itse näkisin, että näissä erilaisissa kehityskuluissa pitää pysähtyä Raamatun äärelle ja kysellä, miltä ne näyttävät Jumalan silmin. Jos ne näyttävät huonoilta, niin sitten tulee Herran edessä kysellä, miten itse tulisi ko. asiassa toimia.

Käytännössä vastavirtaan kulkeminen voi siis eri ihmisille tarkoittaa eri asioita. Yksi rukoilee (Jaak. 5:16-17!), toinen pyrkii olemaan vastavoimana virallisissa elimissä, kolmas äänestää jaloillaan, neljäs puhuu ja saarnaa totuuden puolesta seurakunnissa, viides yrittää ravistella ihmisiä blogissaan, jne. (eivätkä nämä vaihtoehdot sulje toisiaan pois). Jos on kiinnostunut Jumalan kansan hyvinvoinnista, niin Herra mielellään kyllä näyttää, miten itse kukin voi sen hyväksi toimia.