29.9.07

Kuka on minun lähimmäiseni?

Kotimaa-lehti kirjoitti numerossa 37 (13.9.2007) World Values -arvokartoituksen tuloksista otsikolla "Suomalaisten uskonnollisuus näkyy suvaitsevaisuudessa". Samasta aiheesta löytyy myös Kirkon tiedotuskeskuksen uutinen. Muiden tutkimustulosten tapaan tässäkin tutkimuksessa on mielenkiintoista se, mitä raportoidaan ja mitä ei raportoida, mutta löytyypä raportoiduista "faktoistakin" jotain silmiinpistävää.

World Values -tutkimusten data on tarjolla netissä, mutta se ei valitettavasti vielä sisällä viimeisimmän "aallon" lukuja. Edellisten vuosien data toki kertoo paljon kaikenlaista mukavaa ja antaa samalla viitteitä siitä, kuinka luotettavia vertailut esim. luterilaisten ja ei-luterilaisten välillä ovat.

Yllättäviin tuloksiin ei kuulu esim. se, että usko yhteen j/Jumalaan on vähentynyt - nyt vain 47% koko kansasta uskoo yhteen j/Jumalaan, olipa kyseessä mikä tahansa j/Jumala. (Ja kun kirkkoon kuitenkin kuuluu 82% kansasta, niin jokainen voi itse tehdä omat johtopäätöksensä.)

Yllättävää ei ollut sekään, että kaikista suomalaisista uskonnollisiin tilaisuuksiin vähintään kerran kuussa osallistuu vain 14%. (Olisi ollut kiva nähdä, mistä uskonnollisista yhdyskunnista nuo 14% tulevat, mutta jostain syystä tämänkaltaisia tietoja harvemmin kerrotaan suurelle yleisölle.)

Sen sijaan yllättävää oli se, että muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuin ev.lut. kirkkoon kuulumattomat ovat kaikkein haluttomimpia saamaan naapureikseen juuri senkaltaisia ihmisiä, joiden parissa Jeesus eniten liikkui ja jotka kaikkein kipeimmin tiesivät tarvitsevansa evankeliumia: narkkarit, alkoholistit, maahanmuuttajat, homoseksuaalit, avoparit, eri rotuun/kieleen/uskontoon kuuluvat ihmiset, yms. yhteiskunnalliset marginaaliryhmät.

Tarkemmat tiedot otoksesta tulevat varmaan jossain vaiheessa nettiinkin näkyville, mutta toivon totisesti, että tuossa joukossa on uudestisyntyneiden uskovien määrä todella pieni. Suomalaisten uskonnollisuuden tulisi ainakin kristittyjen kohdalla näkyä ihan muussa kuin suvaitsemattomuudessa (pace Nahkurin orsi).

0 kommentti(a):