9.5.08

Missä ovat profeetat?

Timo Koivisto - huutava ääni Lahden erämaassa - kyselee, missä ovat tämän päivän profeetat Suomen Siionissa. Kysymys on erinomainen ja sitä sietää pysähtyä pohtimaan hetkeksi.

Joillekin ajatus profeetasta tai profeetallisesta sanomasta voi olla epämiellyttävä tai hämmentävä. Ne, joille tämä inhimillinen kiusaus on liikaa, voivat iloita, sillä teologit ovat valmistaneet pääsyn siitä, niin että he voivat sen kestää: profeettoja (ja muuta hörhöilyä kuten sairaiden parantamista, ihmeitä ja merkkejä, kielilläpuhumista, apostoleja, jne.) esiintyi vain Raamatun aikoina. Edistyneempinä ja sivistyneempinä he saavat sen sijaan tänä päivänä nauttia rauhallisesta ja harmonisesta, ylhäältä päin tiukasti johdetusta jumalanpalveluselämästä - ja bonuksena ympäröivän yhteiskunnan hyväksynnästä ja arvonannosta.

Vaan entäpä me muut, jotka uskomme että kissa ei suinkaan ole vienyt Jumalan kieltä ja että hän puhuu vielä tänäkin päivänä kansalleen, ei ainoastaan kirkon pappien vaan myös profeettojen kautta? Mistä me tunnistamme profeetan, jos sellainen tulee vastaan? Onko profeetalla pitkä tukka, joka ei ole nähnyt kampaa sitten kansakoulun? Tilaako profeetta McDonaldsissa vain heinäsirkkoja ja villimehiläisten hunajaa? Erottaako profeetan jo kaukaa, koska hän huutaa niin lujaa? Vai paljastaako profeetan se, että hän on Herralta kuullut etukäteen seuraavan viikon oikean vakioveikkausrivin?

Profeettoja tai ainakin sellaiseksi tarjoutuvia tuntuu olevan moneen lähtöön. Jotkut kiertävät ympäri maailmaa profetoimassa, kuinka aina kussakin maassa tulee tapahtumaan muutoksia seuraavien 12 kuukauden aikana. Jos joku ympäripyöreä ennustus osuu joskus oikeaan, lisätään pukuun yksi natsa ja tilataan kaveri uudestaan seuraavana vuonna.

Jotkut profeetat ennustavat, kuinka Herran tulemisen aika on lähellä. Tämä on aina varma nakki, sillä se on ollut lähellä jo pari tuhatta vuotta. Toiset taas puhuvat siitä, kuinka VT:n profetioiden täyttymys on *juuri nyt* lähellä juutalaisten palatessa Palestiinaan. Näille täysi kymppi Israel-innosta - ja kuutonen teologisesta tietämyksestä. Joillakin profeetoilla voi jopa olla voimakas ja aito profetian lahja (usein yhdistyneenä vahvaan haluun esiintyä) mutta loppupelissä kuitenkin aika kapeat hartiat profeetan viitan kantamiseen.

Parhaat eväät profeetan tunnistamiseen löytynevät Raamatusta, jossa meille on säilynyt tietoa monien profeettojen toiminnasta ja sanomasta (mm. Mooses, Elia, Elisa, VT:n profeettakirjat, Johannes Kastaja, Jeesus, Ilmestyskirja). Raamatun perusteella näyttäisikin siltä, että profeetta (1) saarnaa aina parannusta Jumalan kansalle; (2) saattaa tuoda myös toivon ja lohdutuksen sanoja; ja (3) ei välttämättä puutu pelkästään hengellisiin ongelmiin, vaan tarttuu rohkeasti myös yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja valtaa pitävien vääriin arvoihin ja ratkaisuihin.

Meillä ihmisillä on aina ollut halu nähdä tulevaisuuteen ja siksi ennustavat profeetat ovat tänäkin päivänä kovassa kurssissa. Jos heidän sanomansa sivuaa jotenkin Raamatun profeettojen sanomaa, niin se osuu useimmiten edellä mainittuun ryhmään #2. Vaan missä ovat ne vierailevat ulkomaiset puhujat - harva edelleenkään kelpaa profeetaksi omalla maallaan - jotka saarnaavat parannusta suomalaisille kristityille? (Se, miten profeetat saavat sanomansa kuuluviin esim. kirkolliskokouksessa, on vasta toisen asteen ongelma.)

Jos joku Raamatun profeettojen kanssa samassa jatkumossa oleva profeetta joskus nousee Suomen Siionissa, niin veikkaan, että hänen sanomansa saattaa käsitellä esim. tällaisia aiheita:
- seurakuntien ja kirkkokuntien väliset katkeruudet, vihamielisyydet, raja-aidat ja nokkimisjärjestykset
- omien valtakuntien rakentaminen Jumalan valtakunnan sijasta
- vallanhimo ja pyrkimys vääränlaiseen kontrolliin
- ihmisten traditiot ja perinnäissäännöt, joista on tullut tärkeämpiä kuin Jumalan sanasta tai ihmisestä itsestään
- Mammonan kahleet
- ihmiskunnia, jota on etsitty Jumalan kunnian sijasta
- ihmispelko, johon on syyllistytty Jumalan pelon sijasta

Mikäli kaveri ei näistä asioista julistamalla vielä koe profeetan kohtaloa omiensa keskellä, niin eiköhän viimeistään yhteiskunnallisiin epäkohtiin puuttuminen hoida homman loppuun. Potentiaalisina aiheina voitaisiin mainita esim. Suomen päättäjien kiihkeä hoppu Naton kimppaan; alkoholiveron alhaalla pitäminen ja juomien saatavuuden helpottaminen kansan juodessa itsensä hengiltä; ylijumala Viimeisen Rivin vaikutusvalta yritysten ja työnantajien päätöksiin; tuloerojen kasvu; vanhusten, köyhien ja yhteiskunnan heikompiosaisten sosiaaliturvan heikkeneminen ja terveydenhoidon kallistuminen/vaikeutuminen; jne. Poliitikoillehan nämä ovat jo tuttuja aiheita, mutta kuka rohkea Herran soturi uskaltaisi lausua ääneen, että Raamatun Jumala on loppujen lopuksi aika kaukana oikeistolaisesta pikkuporvarista?

Harva meistä haluaa tällaisia profeettoja kuulla, saati sitten kutsua heitä massajuhlasupersuurkokoustapahtuman pääpuhujaksi. Siksi nämä kaverit päätyvätkin yleensä kaivon pohjalle, saavat päänsä tarjottimelle, joutuvat maanpakoon jollekin kaukaiselle saarelle - tai tulevat naulituksi häirikkönä ristille. Profeetan viittoja on siis runsaasti vapaana. Any takers?

10 kommentti(a):

R Bonny 13.5.2008 11.11  

löytyisivätköhän ne tällä hetkellä netistä ...

Anonyymi,  22.5.2008 20.22  

Kappas, löytyipä hyvä blogi! Sana hallussa, ja asiakin - hyvä ja harvinainen yhdistelmä!

Anonyymi,  18.2.2010 15.04  

Kylläpä kolahti tekstisi... Bloginkin löysin ihan vahingossa Googlettamalla profeetoista. Onko tiedossasi hyviä kirjoja alan ihmisistä tai opetusta aiheesta?

vesa 18.2.2010 15.14  

Osaisitko hieman tarkentaa, minkälaista materiaalia ajat takaa? Voin sen pohjalta miettiä, tuleeko mitään sopivaa mieleen...

Anonyymi,  18.2.2010 15.39  

Kaikkein mieluiten lukisin jonkun omaelämänkertaa tai vastaavaa, oppikirjat kun olen itseltäni sujuvasti ohittanut tältä vuodelta.(työharjoittelu menossa teologian opinnoissa). Oma kutsumus tässä on hiukan hakusessa, joten tietoa profeetan virasta olen yrittänyt hankkia.

vesa 18.2.2010 16.54  

Ok... Ehkäpä tässä sittenkin on haastellisempaa päättää tai määritellä se, kenet lasketaan profeetaksi, eli jos sopivia nimiä saadaan selville, niin sitten voidaan katsoa, löytyykö tuotantoa tuossa tyylilajissa.

Kenet tai minkälaisen henkilön sinä kelpuuttaisit profeetaksi?

Anonyymi,  18.2.2010 17.22  

"Kenet tai minkälaisen henkilön sinä kelpuuttaisit profeetaksi?"

Henkilön, joka ei välitä mitä ihmiset haluavat kuulla tai etsi omaa kunniaa/valtaa. Hänelle tärkeintä on olla Jumalalle kuuliainen ja miellyttää Häntä mielummin, kuin ihmisiä.

vesa 18.2.2010 17.54  

Ok... Tuolla määrittelyllä tulee ensimmäiseksi mieleen David Wilkerson. Hänen kaikki näkynsä (tai ainakaan tulkinnat niiden ajankohdasta) eivät välttämättä ole osuneet kohdalleen, mutta ihmisiä pelkäämätön Herran palvelija hän tuntuu olevan - ja palvelusvuosiakin on jo riittävästi hedelmän arvioimista varten.

Toinen ilmeisen suorapuheinen kaveri tuntuu olevan Michael Howard (Afrikasta). Mutta toki on muitakin. Ja toisaalta kaikki suorapuheiset kaverit eivät välttämättä ole oikeasti profeetallisia eli samoilla aallonpituuksilla Herran kanssa.

Anonyymi,  18.2.2010 18.24  

Ok, kiitos nimistä. Wilkerson ja Howard ovat tuttuja nimiä. Ensin mainitun kirjoja en ole lukenut, jälkimmäisen kirjaa aloitin ja jätin kesken. Howardilla välillä aika korkealentoista juttua kirjoissaan, mutta toisaalta Herralle todella omistautunut henkilö saattaa elää aika radikaalia elämää. Olen myös lukenut Kerttu Kalmarin kirjan: "Jumalan ihmeitä" ja siitä todella pidin.
Ehkäpä luotan Jumalan johdatukseen ja luen ne kirjat, joita eteen tulee :)
Mutta kirjoituksesi nykypäivän profeettojen puutteesta osui ja upposi meikäläiseen ja jään asiaa tutkimaan oman elämän kohdalla.

Kiitoksia vastauksesta!

vesa 18.2.2010 19.27  

Eipä kestä - toivottavasti löydät Jumalan johdatuksessa sopivaa materiaalia!