Ylen mauton ehdotus
Oli pakko hieraista silmiä ja tarkistaa kalenterista päivämäärä aamulla, kun vastaan tuli Helsingin Sanomien juttu siitä, että tv-lupamaksu korvataan kaikilta kansalaisilta kerättävällä tv-verolla. Kumpikaan ei auttanut - kyseessä ei ole painajaisuni ja aprillipäiväkin on jo mennyt, eli Ylen rahoitusta pohtiva työryhmä on ilmeisesti tosissaan. Panem et circenses kansalaisille, jotka laman seurauksena voivat muuten käydä hankaliksi ja ryhtyä ajattelemaan?
Asiaa puivien poliitikkojen olisi aika suorittaa tässä vaiheessa pieni reality check. Vaikka elämmekin demokratiassa, niin enemmistö ei voi tehdä aivan mitä vaan vähemmistön kustannuksella. Jos tv:n katselu on maksullista, niin siitä maksakoot ne, jotka sitä katselevat. Tv-luvan korka hinta ei ole niiden ongelma, jotka eivät omista tv:tä. Vähemmistö ei ole velvollinen kustantamaan enemmistön huveja, eikä enemmistön tule vaatia sitä edes siinä tapauksessa, että huvin hintaa luvataan laskea.
Jos poliitikkojen ja päättäjien lääkitys on niin pahasti pielessä, että Ylen kaavailema toiminnan pakkorahoitus jossain vaiheessa toteutuu, niin avaahan se toisaalta mielenkiintoisia mahdollisuuksia muillakin alueilla. Yksi uuden "kaikki maksaa" -periaatteen hyötyjistä voisi olla ev.lut. kirkko, jolle voitaisiin antaa lain turvin oikeus kerätä kirkollisveroa niiltäkin, jotka eivät ole sen jäseniä. Tämä auttaisi taloudellisessa ahdingossa olevaa kirkkoa, joka sentään vastaa useammasta koko yhteiskuntaa hyödyttävästä palvelusta. Samalla taattaisiin kirkon riippumattomuus, sillä sen ei enää tarvitsisi miellyttää jäseniään siinä pelossa, että tulot vähenevät kirkosta eroamisten myötä.
Toinen hyötyjien ryhmä voisi olla autoilijat. Jos määrätään autovero kaikille automaattisesti maksettavaksi, niin valtion tulot kasvavat ja autojen omistajien ei enää tarvitsisi maksaa niin paljon. Tietysti polttoainevero siirrettäisiin samalla kaikkien maksettavaksi, ja näin autoilu halpenisi entisestään.
Myös alkoholiveroa voitaisiin ryhtyä perimään kaikilta suoraan verotuksen yhteydessä, jotta saataisiin alkoholinkin hintaa alas. Tämä ei ehkä ole oikein niitä kohtaan, jotka eivät vielä/enää juo, mutta ainakin viinaralli Viroon vähenisi. Samalla saataisiin kerättyä riittävästi rahaa alkoholin kansanterveydellisten haittojen hoitoa varten.
Ja niin edelleen. Eiköhän Suomesta löydy paljon asioita, joissa enemmistö voisi surutta pistää vähemmistönkin maksamaan omista huveistaan, kunhan saadaan tämä tv-vero ensin esimerkkitapauksena runnottua läpi. Ja sitten ei enää olekaan pitkä matka siihen totalitaariseen malliin, missä enemmistö pistetään maksamaan vähemmistön huveista. Pankkikriisi on jo näyttänyt, että myös se tullaan kiltisti nielemään.
4 kommentti(a):
Hei Vesa ja kiitos, että tämänkin tärkeän asian otit esille.
Olen kasvanut perheessä, jossa ei televisiota ole ollut, mutta sitä on silloin tällöin käyty sitten tuttavien luona katsomassa. Tai jos on oltu kylässä, sitä on tullut siinä ohessa katsottua enemmän tai vähemmän.
Aiemminhan oli myös radiolupa, mutta sitähän ei ole pitkiin aikoihin ollut. Olemme siis saaneet nauttia ylen ohjelmista radion ja netin välityksellä ilman mitään lupaa.
Jos ei missään määrin käytä ylen palveluja, pitäisi minunkin mielestäni ehdottomasti olla mahdollisuus välttyä yle-verolta, mutta kun itse niitä kuitenkin jossain määrin käytän, vaikkakin tv:n kautta hyvin vähän, en kokisi juuri tätä välttämättä kovin epäoikeudenmukaiseksi.
Tottakai olisi kiva välttyä kyseiseltä verolta, ja toki toivon todella, ettei tämän perusteella ruveta tekemään mitään noista muista asioista, mitä mainitsit.
Siunattua pääsiäistä!
Hei,
laitoin sivuiltani LINKIN tähän blogiin...
Minusta on ihan järkevää, että on olemassa yhteisesti rahoitettu mediayhtiö YLE, joka takaa tietyn tason uutispalvelut kansalle. Ylellä on myös roolinsa tiedottajana, jos tapahtuu jokin katastrofi. En siis pidä ongelmana, että maksamme hieman tästä mahdollisuudesta. On muita vähemmän tärkeitä kohteita, joita voisi pienentää. Vaikkapa ooppera, jossa yhdessä maksamme jotain 170-200 euron verran tukea jokaista (!) lippua kohden. Ooppera voitaisiin ulkoistaa Tallinnaan, jossa sen pyörittäminen on halvempaa.
Kyllä minäkin olen valmis maksamaan vaikkapa euron esim. juuri katastrofitiedotuksen toimivuudesta, ja jos katastrofeja tulee, niin tuon 5 miljoonan potin voisi sitten kerätä uudelleen tms.
Jos sen sijaan minulta vaaditaan 200 euroa vuodessa palveluihin, joita en käytä ja jotka eivät välttämättä ole tarpeellisia (toisin kuin esim. terveyspalvelut yms.), niin se on minusta ongelmallista. (Ja jos tuo 170-200 euron tuki per lippu yhteisistä verovaroista pitää paikkansa, niin onhan sekin aika hurja luku...)
Lähetä kommentti