11.12.06

Koivisto vs. Pihkala

Tampereella käynnissä oleva Markku Koivisto vs. Juha Pihkala -ottelu alkaa saada jo sellaisia sävyjä, että voisi ruveta naurattamaan, ellei olisi selvästi enemmän syytä itkuun.

Meneillään oleva erä lähestyy selvästi huipentumaansa, sillä Koivisto aikoo naulata teesinsä Tampereen Tuomiokirkon oveen huomenna tiistaina 12.12. kello 13. Tilaisuus esitetään myöhemmin samana päivänä myös Nokia Mission netti-TV:ssä.

Pihkala ei kuitenkaan jää toiseksi median manipuloinnissa, vaan iski ennaltaehkäisevästi jo eilisessä sunnuntaikolumnissaan Aamulehdessä. Pihkala, joka laskee itsensä "uskonnollisen elämän ammattilaiseksi" ja jolle "on annettu tehtävä uskoa joskus toistenkin puolesta", peräänkuulutti henkien erottamisen armolahjaa, jota hän nimittää "terveen epäilyn karismaksi". Hän ei tälläkään kertaa mainitse nimiä, mutta antaa kuitenkin ymmärtää, että moisella armolahjalla varustettu henkilö huomaisi oitis, että Koivisto on väärä profeetta ja hänen kauttaan vaikuttava henki on väärä henki.

Yllättävää kyllä, Koivisto ratsastaa tässä uskonpuhdistuksesta tutulla "Luther vs. paavi" -kuvastolla, kun taas Pihkala yrittää löytää henkistä selkänojaa Raamatusta. Useimmitenhan asetelma on juuri päinvastoin, eli Pihkala käyttää hyväkseen kirkkohistoriallisia väitteitä ja perusteluita, kun taas Koivisto esittää itsensä yksin Raamattuun pitäytyvänä Herran palvelijana.

Näyttää siltä, että Koivisto vie mediapelissä tämän erän nimiinsa numeroin 6-0. Uutena Lutherina ja uskonpuhdistajana esiintyminen on nerokas veto, jolle Pihkalan lehtikolumnit eivät pärjää. Piispan pisteitä laskee myös se, että hänellä ei ilmeisesti ole käsitystä siitä, minkälainen lahja henkien erottamisen armolahja on. Epäilen, että evankeliumeissa esiintyvä Tuomas ei suinkaan ollut malliesimerkki siitä, miten ko. lahja toimii, mutta hän oli kyllä hyvä esimerkki siitä, miten älyperäinen "terve epäilys" toimii. Järki voi toimia hyvin Jumalan tuntemisen välineenä, mutta huonosti sen lähteenä.

Entä jatkossa? Uskon, että peli kovenee ja pian medialle ruvetaan tarjoamaan Nokia Mission "uhreja" ja/tai virheitä tehneitä vastuunkantajia, joilla yritetään osoittaa, kuinka vaarallinen liike on. Nyt jos koskaan kannattaisikin liikkeessä mukana olevien harjoittaa malttia ja pitää huolta siitä, että omasta vaelluksesta ei löydy moitittavaa. Kaikesta päätellen tässä ottelussa ei nimittäin juuri armoa anneta.

0 kommentti(a):