6.12.06

Citius, altius, fortius?

Olin kerran Yhdysvalloissa konferenssimatkalla ja yövyin erään ison hotelliketjussa isossa hotellissa. Hotelli - tai oikeastaan rakennuskompleksi - oli mahtava. Se oli ulkoa katsottuna arkkitehtuurisesti hieno. Kerroksia oli paljon ja huoneita aivan valtavasti. Kompleksista löytyi myös iso kuntosali, kauppoja, ravintoloita, jne. Erilaisia kokous- ja juhlatiloja oli joka lähtöön ja monessa kerroksessa. Hotellin seinää koristi mm. kuva presidenttiparista hotellin avajaisissa. Henkilökuntaa oli varmaan satoja. Vaikuttava ilmestys kaiken kaikkiaan.

Varsinaisessa hotellihuoneessa tilanne näytti kuitenkin toisenlaiselta. Seinät olivat paperia; vessan ovea ei saanut kunnolla kiinni; ikkunat vetivät mutta niitä ei saanut auki; ilmastointi ei toiminut kunnolla tai piti aivan hirveää meteliä; lämmitys (= tuuletin joka puhalsi lämmintä ilmaa) tuli katosta eikä lattialta; lamput eivät toimineet kunnolla eikä kattovaloa ollut lainkaan; partakoneelle ei ollut kylpyhuoneessa pistorasiaa; sängyn pääty (joka on sängystä erillinen, seinään kiinnitetty laudanpala) meinasi tippua niskaan; jne.

Upeasta ulkokuorestaan, hyvästä historiastaan, vaikutusvaltaisista suhteistaan ja isosta työntekijäjoukostaan ja viihdytyskyvystään huolimatta hotelli ei kyennyt tekemään kunnolla perustehtäväänsä eli tarjoamaan hyvää asumiskokemusta miellyttävässä hotellihuoneessa. Loppupelissä on aivan sama, kuinka monta huonetta hotellissa on, jos ne eivät täytä tehtäväänsä. Jos huone on alunperin suunniteltu väärin eikä toimi kunnolla, niin 1 400 kopion tekeminen samasta huoneesta ei auta.

Sama ongelma vaivaa usein kristillisiä kirkko- ja seurakuntia. Jos yksittäisen seurakunnan perusta - sen DNA - ei ole kunnossa, niin sen kasvattaminen tai moninkertaistaminen ei auta. Jos se ei pysty tekemään perustehtäväänsä kunnolla ja jos sen rakenne on väärä, niin isommat tilat, enemmän työntekijöitä, lisää rahaa, näyttävämmät evankeliointikampanjat, paremmat mainokset, tms. eivät ratkaise perusongelmaa.

Vaan löytyykö keneltäkään tällaisessa tilanteessa rohkeutta todeta, että keisarilla ei ole vaatteita?

0 kommentti(a):