28.8.06

Ilmestyskirjan avaimet

Jos kerran lopunaika-expertit ja tutkijat eivät pääse yksimielisyyteen Ilmestyskirjan tulkinnasta, niin mitä toivoa tavallisella tallaajalla? Tämä on kysymys, jota on hyvä pysähtyä pohtimaan hetkeksi.

On totta, että alkukielen eli kreikan tunteminen auttaa UT:n dokumenttien (Ilmestyskirja mukaanlukien) ymmärtämisessä. Toisaalta yleensä pitää paikkansa myös se, että mitä enemmän puhuja vetoaa "alkukieleen" opetuksessaan tai saarnassaan, sitä todennäköisemmin hän ei osaa sitä tarpeeksi ja käyttää sitä väärin argumenttinsa tueksi. Ei kreikan osaamisessa mitään vikaa ole (varsinkin jos tietää oman osaamisensa tason), mutta sen merkitys on usein liioiteltu ja melko pitkälle tulee toimeen ilmankin. (Usein suurin ongelma osaamattomuudessa on se, että ei pysty spottaamaan "alkukielen" tuntemukseen vetoavia sumuttajia...)

Jos kielen tuntemus ei anna avaimia Ilmestyskirjan ymmärtämiseen, niin mikä sitten? Vastaus on valitettavan yksinkertainen: Raamatun lukeminen auttaa Raamatun lukemisessa. Harva on kuitenkaan valmis maksamaan sitä hintaa, että oikeasti lukee Raamattua uudestaan ja uudestaan niin, että saa sekä hyvän yleiskuvan että näkee yksityiskohdat tuossa yleiskuvassa. Kristityt saattavat vielä lukea UT:a, ja joskus silloin tällöin vilkaista myös VT:a, mutta tällaisella dieetillä ei pitkälle pötkitä. Muualla UT:ssa saattaa vielä tulla auttavasti toimeen, mutta Ilmestyskirjan kanssa käy kalpaten. Jos kerran Ilmestyskirja sisältää (joidenkin laskujen mukaan) jopa satoja viittauksia eri puolelle VT:a, niin kuinka sitä voi ymmärtää, jos ei tiedä, mihin Johannes kulloinkin viittaa ja mitä hän viittauksellaan haluaa sanoa?

Tärkeimmät kaksi avainta Ilmestyskirjan ymmärtämiseen ovat siis
1) Lue VT:a
2) Lue sitä uudestaan

Ei Ilmestyskirjan lukeminen ja ymmärtäminen niin vaikeaa ole. Siitä vaan avaimet käteen ja kirjan ääreen!

0 kommentti(a):