21.8.06

Lähi-idän tilanne, osa II

Olin jo mielessäni päättänyt, että seuraavaksi kirjoitan viime viikolla kesken jääneestä aiheesta eli Ilmestyskirjasta ja sen tulkinnoista, mutta päivän lehden lukeminen palautti minut vielä hetkeksi eiliseen aiheeseen. Helsingissä oli nimittäin eilen mielenosoitus, jossa "tuhannet" marssivat Israelin puolesta. Haastateltujen mielenosoittajien - jotka koostuivat eri puolelta Suomea tulleista kristityistä "Israelin ystävistä" - mukaan Israel tekee oikein puolustautuessaan ja kostaessaan sitä vastaan tehdyt iskut.

Lähi-idän konfliktia ei ratkaista tällä palstalla, se on tietenkin selvää. En ole ajatellut myöskään käsitellä "oikeutetun sodan" problematiikkaa, ainakaan vielä tässä kirjoituksessa. Sen sijaan lehteä lukiessani nousi mieleen kysymys, WWJD (What Would Jesus Do)? Jos hän olisi nyt ihmisenä täällä keskuudessamme, niin mikä olisi hänen osansa tässä konfliktissa? Osoittamassa mieltä Israelin puolesta? Taistelemassa Israelin armeijassa Libanonin maaperällä? Julistamassa hyviä uutisia toisenlaisesta valtakunnasta molemmin puolin rajalinjaa ja auttamassa kärsiviä?

Näitä ajatellessani tajusin, että mehän itse asiassa tiedämme, mitä Jeesus tekisi tilanteessa, jossa ulkopuolinen vihollinen sortaa, alistaa, tappaa ja muutoinkin kaltoin kohtelee juutalaisia ja/tai Israelia. Nimenomaan tämä oli se konteksti, johon Jeesus syntyi ja jossa hän toimi. Juuri siksi hän ei voinut myöskään avoimesti julistaa olevansa Messias, sillä Messiaan odotettiin ja haluttiin eliminoivan roomalaiset ja muutkin inhottavat naapurit. Jeesuksella oli kuitenkin aivan toisenlainen sanoma (jonka hän jätti seuraajilleen eteenpäin vietäväksi, BTW). Jos siis haluamme tietää, mitä Jeesus tekisi, selviää se meille evankeliumeista.

Jeesus ja hänen opetuksensa olivat vaarallisen radikaaleja omana aikanaan ja sitä ne ovat vielä tänäänkin.

0 kommentti(a):